Zašto pešaci isključuju oprez?

Na mojim video snimcima u više navrata su zabeleženi pešaci koji je prilično neodgovorno odnose prema svojoj bezbednosti. ZOBS propisuje da je zabranjeno imati slušalice na ušima dok se prelazi ulica (razumljivo), zabranjeno je i razgovarati telefonom u istoj akciji. Međutim, brojni su i slučajevi kada pešaci rizikuju svoj i tuđe živote i bez upotrebe slušalica i telefona.

Gornji video prikazuje skoro potpunu isključenost opreza pri stupanju na kolovoz. Čovek je zakoračio na ulicu bez ikakve provere da li može da uradi to, radi sopstvene bezbednosti. U jednom trenutku je izgledalo kao da je postao svestan da je na ulici i prekinuo je pokušaj da pređe ulicu, ali već u sledećem je nastavio da ide paralelno sa ivičnjakom na istoj udaljenosti od njega. Prilično začuđujuća situacija.

Ovaj video prikazuje nekoliko različitih “isključenja opreza”: na prvom delu snimka vidimo starije ljude koji prelaze ulicu na pešačkom prelazu na očigledno crveno svetlo za pešake.

Na drugom delu snimka se vidi grupa ljudi koji opušteno hodaju kolovozom iako je trotoar sa druge strane stubića.

Treći deo snimka je, meni lično, zastrašujuć: na kraju ovog dela se vidi kako (verovatno) deda pridržava unuka na skejtu. Pada mi na pamet nekoliko scenarija po kojima je ovo moglo da pođe po zlu. Zar je ovako uska ulica načičkana parkiranim automobilima zaista pravo mesto da deda pomaže unuku da vozi skejt?

Za kraj, evo najsimpatičnijeg “pešaka”: on zna gde se prelazi ulica i zna da proceni kada je i da li je bezbedno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s