Divlji parking ispred nosa MUP-a: Beograđanin u donkihotovskoj borbi protiv bahatog parkiranja

Iliti: nedovršena priča.

Dugo traje ova moja borba za poštovanje zakona, upravo sa institucijom kojoj je povereno da taj zakon štiti i sprovodi.

Sve je počelo snimkom, sada već prilično poznatim, koji je napravljen pre više od godinu dana:

Krenuo sam redom, od JKP “Parking servis”:

JKP
JKP “Parking servis” – upit

Vrlo brzo su mi odgovorili da rade isključivo po nalogu saobraćajne policije:

JKP
JKP “Parking servis” – odgovor

Tada počinje moje uzaludno dopisivanje sa policijom, slede njihovi odgovori i moja pitanja:

Capture1

Capture2

Capture3

Capture4

Capture5

U ovom trenutku sam se obratio i Unutrašnjoj kontroli policije i od njih dobio sledeći odgovor:

Capture6

Ponovo sam se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova, poslavši im kompletnu ovu prepisku. Nisam očekivao mnogo, ali nisam očekivao ni ovakav odgovor:

Odgovor g. Rebića
Odgovor g. Vladimira Rebića

Posebno poslednji pasus navodi na pogrešnu pravnu pouku. Građanin ne može da podnese prekršajnu prijavu protiv NN lica zbog saobraćajnog prekršaja.

Dakle, mogao sam da zaključim da bez šire društvene podrške i medijskog pritiska neću postići ništa. Ipak, pre toga sam se obratio i kabinetu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao poslednjoj instanci. Glupo je da se ovim bavi jedan ministar, zar ne?

Capture

12. maj…

Obratio sam se medijima i jedino je Blic imao sluha da objavi priču:

Divlji parking ispred nosa MUP-a: Beograđanin u donkihotovskoj borbi protiv bahatog parkiranja

Mesecima unazad savesni Beograđanin pokušava da dobije odgovor na pitanje zbog čega se ne odnose nepropisno parkirana vozila iz Savske ulice, ispred zgrade MUP-a, iako su parkirana u kolovoznim trakama protivno propisima i jasno postavljenim znakovima zabrane zaustavljanja i parkiranja. Na ovom potezu svakodnevno se mogu videti nepropisno parkirani automobili, a rešenje problema se ne nazire.

Pored saobraćajnog znaka zabrane parkiranja automobili su ipak nepropisno parkirani

– Kad god uputim pitanje nekoj od nadležnih institucija budem “obavešten” o izvršenoj kontroli i broju odnetih vozila i kažnjenih vozača. Problem je što taj broj nije ni približno blizak realnoj situaciji i što se divlje parkiranje nastavlja umesto da bude onemogućeno – rekao je sugrađanin koji je želeo da ostane anoniman.

On je redakciji “Blica” dostavio svu elektronsku dokumentaciju iz prepiske sa nadležnim institucijama koja je vođena povodom ovog problema.

Odgovor načelnika

Savesni sugrađanin je upornošću došao i do odgovora načelnika Uprave policije, Vladimira Rebića.

– Napominjemo da policijski službenici saobraćajne policije svakodnevno vrše kontrolu saobraćaja na putevima, dok se u zavisnosti od raspoloživih materijalnih i ljudskih resursa, kao i procene ugroženosti bezbednosti saobraćaja na pojedinim lokacijama, vrši sankcionisanje učinilaca i drugih saobraćajnih prekršaja – navodi se u pisanom odgovoru gospodina Rebića.

Iz Uprave saobraćajne policije u nekoliko navrata je dobijao istovetne odgovore u kojima mu je objašnjeno da je u februaru i martu ove godine na tom potezu sankcionisano 11 vozača a da su radnici JKP “Parking servis-a” odneli ukupno devet nepropisno parkiranih vozila.

Ne želeći da odustane od svoje namere da na bilo koji način dovede do rešenja ovog slučaja bahatog parkiranja, potražio je odgovore i od “Parking servisa”.

Prosleđeno mu je objašnjenje šefa korisničkog servisa JKP “Parking servis-a”, Miroljuba Vojinovića, u kome se navodi da njihovi radnici na terenu samo obavljaju komunalnu delatnost prenosa ili premeštanja vozila po nalogu nadležnog organa i da oni zakonski ne mogu sankcionisati nesavesne vozače.

Zgrada MUP-a u Savskoj, ispred koje se svakodnevno krše saobraćajni propisi

– Razumem da nakon rekonstrukcije Savske ulice nije ostalo prostora za parking za zaposlene i ostale posetioce u zdradi MUP-a u Savskoj ulici. Iz tog razloga predlažem da, makar privremeno, u saradnji sa odgovarajućim JKP službama Grada, ta krajnja leva traka u smeru ka Sajmu bude pretvorena u parking za potrebe MUP-a u Savskoj. Trenutno stanje je neodrživo jer policija na ovom slučaju, na više nivoa, pokazuje građanima da zakone i propise nije obavezno baš uvek poštovati – revoltiran je pomenuti sugrađanin.

Da li će ova donkihotovska borba našeg sugrađanina sa birokratijom i institucijama dovesti do nekog logičnog rešenja, ostaje da vidimo.

Strpljivo ćemo čekati.

Ja i dalje strpljivo čekam. Povremeno pitam. Odgovora i dalje nema.

Advertisements

2 thoughts on “Divlji parking ispred nosa MUP-a: Beograđanin u donkihotovskoj borbi protiv bahatog parkiranja

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.