“See what’s happening in your world” iliti priča o Tviteru…

…vs “Ako neko hoće da ozbiljno skuva ručak, ja ne mogu da shvatim kako će da ga skuva ako je u toku tog ručka napisao 62 tvita”.

LAKO.

Ilustracije radi, samo malo prisećanje šta smo sve uspevali da uradimo sa manje ili više od 62 tvita:

https://astrogalfa.wordpress.com/2015/05/17/godisnjicapoplava1/

https://astrogalfa.wordpress.com/2015/05/17/godisnjicapoplava2/

Spasili, presvukli, nahranili, napojili, obezbedili besplatne razgovore, odnosili, donosili, nalazili kamione, kombije, automobile… U 62 tvita.

Država, ili ova tvorevina koju nazivamo tako, je sve to vreme jurila da nađe ono vozilo koje ima onu ruku napred ili tako nešto. Uglavnom, ti državni uposlenici koje plaćamo svi zajedno su radili nešto svoje. Slabo su tvitovali.

Da se vratim na početak, odnosno na naslov: “See what’s happening in your world”

Tviter je, pored par foruma, jedino mesto gde danas mogu da se prilično slobodno razmene mišljenja i pročitaju informacije, saznaju vesti, odnosno sve ono što u drugim medijima ne može. To, zašto ne može, je nešto što može da stane u jedan tvit od samo 62 karaktera.

Neću se time baviti. Mislim da time ima ko da se bavi i time treba da se bavi. Tviter je dobar alat da se neko bavi nečim u čemu je dobar. Ili bar pokušava da bude.

Hajde da pokušam da objasnim inicijativu, nastalu iz jednog tvita (>62):

Nije prošlo previše vremena, mereno prema današnjim standardima, da upitani i konkretno odgovori:

Ha? Nije loše, zar ne?

Šta smo dobili realizacijom ove inicijative?

Kao prvo: mogućnost da u hodu prijavimo neki komunalni ili drugi problem za koji su nadležne JK službe i preduzeća, sekretarijati i drugi organi Grada.

Kao drugo: mogućnost javnog praćenja prijave (ne po delovodnom broju prijave već po realnoj kontroli stanja na prijavljenoj lokaciji) i mogućnost javnog podsećanja na predmet prijave.

Kao treće: izbegavanje pojedinačnih prijava “redovnim” putem (telefonom, preko pisarnice ili mejlom) koje često ostanu zagubljene ili nezabeležene.

Sve to funkcioniše u granicama dobrog. Da bi bilo bolje potrebno je da Beokom ima autoritet nad službama kojima prosleđuje prijave. Opet, to verovatno nije do Beokoma već do nekoga ko je to trebalo da primeti i uredi. Gradonačelniče?

Administratorima naloga @prijavi_problem želim da se zahvalim na strpljenju i istrajnosti da gotovo nijedna ovako primljena prijava ne ostane bez odgovora. Posebno bih se zahvalio administratoru koji svoje odgovore piše ćirilicom.

Bilo je i drugih inicijativa, ali nisu sve prošle ovako glatko. Bilo je potrebno više od 62 tvita, 62 mejla pa čak i jedan medijski članak:

Divlji parking ispred nosa MUP-a: Beograđanin u donkihotovskoj borbi protiv bahatog parkiranja

Iz ove inicijative se moglo zaključiti da sve strukture, od najniže do najviše (Ministarstvo) mogu da se ogluše na prijavu i da nastave da neometano krše zakon bez ikakvih posledica.

Zašto je to tako?

Ni na ovo pitanje neću pokušati da dam odgovor. Ne zato što ga ne znam već zato što i time treba neko da se bavi. Sam sam već odredio čime želim da se bavim za opšte dobro i u tom delovanju već ima nekih rezultata a planova i ideja koji su realno ostvarljivi ima na pretek.

Zato je i nastao ovaj post: da pozovem sve koji veruju da mogu da promene nešto u ovom društvu, u svojoj okolini, u oblasti koju najbolje poznaju a za opšte dobro ili za dobro jedne mikro lokacije – da to i urade. Mnogo malih inicijativa može da pokrene mnogo velikih akcija i promena.

Jedan tvit može da uradi mnogo više i da napravi mnogo manje štete nego jedna sednica vlade. Pritom je i jeftiniji.

——

Zahvaljujem se Olji Bećković na inspiraciji.

Posebno se zahvaljujem @Astr0G na objavljivanju pomenutih postova na blogu.

Dodatna zahvalnost ide http://topsy.com/ na fenomenalnom endžinu za pretragu tvitova.

Advertisements

One thought on ““See what’s happening in your world” iliti priča o Tviteru…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.