Građanska urbana intervencija #pesaciusaobracaju

Поштовани,
Одељење за безбедност саобраћаја ће дати налог ЈКП ‘’Београд-пут’’ за израду техничке документације за уређење улице Видиковачки венац у циљу унапређења безбедности саобраћаја на делу улице од раскрснице са Суседградском до раскрснице са улицом Боже Јеремића. Приликом конципирања пројектног задатка разматране су и интервенције у зони раскрснцие са улицом Боже Јеремића које су у складу са интервенцијама које су предложене од стране подносиоца захтева.
Срдачан поздрав
Секретаријат за саобраћај
Одељење за информисање и информационе технологије

Ovaj mail je odgovor na građansku inicijativu koja je sadržana u zahtevu da se uredi pešačka saobraćajna infrastruktura kod raskrnice ulica Vidikovački venac i Bože Jeremića, opština Rakovica, Beograd:

Na predmetnoj raskrsnici nedostaje sledeća infrastruktura:

1. Pešački prelaz preko ulice Vidikovački venac

2. Pešačka staza/prilaz preko parkinga

3. Pešački prelaz preko ulice Vidikovački venac – prolaz između parkinga

4. Pešačka staza/prilaz preko parkinga, veza ka postojećem trotoaru.

5. Trotoar od ulice Bože Jeremića do parkinga u visini broja 2, Vidikovački venac

6. Pešački prelaz preko ulice Vidikovački venac

7. Pešačka staza/prilaz preko parkinga

8. Pešački prelaz preko ulice Vidikovački venac – prolaz između parkinga

9. Pešačka staza/prilaz preko parkinga, veza ka postojećem trotoaru.

Sve tačke su deo predloga uređenja na slici koja se nalazi u prilogu

Molim da se u toku ovih radova postave zaštitni stubići na tačkama 2, 4, 7 i 9 ali i duž tačke 5 kao i na svim uglovima raskrsnice a posebno u zoni postojećeg pešačkog prelaza preko ulice Bože Jeremića jer se tu zaustavljaju automobili koji poslom dolaze u “Eurohrast” i tako onemogućavaju bezbedan prelazak ulice.

Saobraćajna policija, na žalost, nedovoljno dobro radi svoj posao u ovakvom slučaju, o tome ilustracija u obliku ovog video snimka:

https://www.youtube….h?v=TpEfTxSWNYs

Na kraju: molim za obrazloženje za konstataciju da na ovoj raskrsnici “nisu ispunjeni uslovi za obeležavanje pešačkog prelaza”, predmet IV-04 Br. 344.2-165/2015 od 12.10.2015

Naime, u ulici Kneza Višeslava između “Avala filma” i restorana “Rubin” postoji “slepi” pešački prelaz koji ne služi ničemu i ne vodi nikuda.

https://www.google.r…12!8i6656?hl=en

Da li mi možete dati odgovor na pitanje: koji uslovi su ovde bili ispunjeni da bi se postavio pešački prelaz i koliko su ti uslovi bitno različiti od uslova potrebnih da bi se uredila saobraćajna pešačka infrastruktura na raskrsnici ulica Vidikovački venac / Bože Jeremića?

Stojim vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i eventualnu pomoć.

Ova raskrsnica u pomenutom infrastrukturnom obliku postoji već nekoliko decenija. Pešaci su dolaskom na raskrsnicu bili prinuđeni da prelaze ulicu van pešačkog prelaza (jer isti ne postoji) u trokrakoj, prilično opterećenoj saobraćajnici van glavnog toka saobraćaja.

Ovo je slika raskrsnice i “idejno rešenje” koje sam predložio:

post-506-0-49410100-1449839603

Dakle, nekoliko decenija nisu mogli da se steknu uslovi da se na ovoj raskrsnici dovrši izgradnja nedostajuće saobraćajne infrastrukture koja bi povećala nivo bezbednosti pešaka u saobraćaju.

Zainteresovan za obrazloženje za to, kako sam i napisao u zahtevu, pitao sam kako su bili ispunjeni uslovi za pomenuti “slepi” pešački prelaz koji izgleda ovako:

 

post-506-0-61381300-1449839727

Zaista, ako su ikada postojali uslovi da se na ovoj lokaciji obeleži pešački prelaz onda nema prepreke da se obeleži bilo gde.

…….

Danas je stigao i odgovor na zahtev za izgradnju parking mesta ispred ili u okviru dvorišta vrtića “Duško Radović”, inspirisan evidentnim problemom sa kratkotrajnim parkiranjem za vreme potrebno da se dete odvede u vrtić ili iz vrtića odvede kući:

Поштовани,
Ваше питање ће бити заведено као званични предмет Секретаријата за саобраћај. Стручна екипа Секретаријата за саобраћај ће изаћи на терен како би снимила стање и размотрила могуће мере на предметној локацији. О налазима са терена и могућим мерама ћемо Вас накнадно обавестити.
Срдачан поздрав
Секретаријат за саобраћај
Одељење за информисање и информационе технологије

O ovoj priči u sledećem postu, sa nadom da će i ona biti pozitivna.

Advertisements

One thought on “Građanska urbana intervencija #pesaciusaobracaju

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.