Dosije #Irvase

Juče je završen mali predizborni eksperiment koji je mogao da se prati na #Irvase a koji je započet u želji da saznam kakav stav zauzimaju stranke i institucije povodom utvrđenih činjenica koji je objavio Vice Srbija.

Dosije #Irvase je otvorio dobro poznat tvit sa zvaničnog naloga Grada Beograda (@beograd_rs)

misterija-tvita-grada-beograda-istina-nije-tamo-negde-vec-u-metapodacima-body-image-1454943665

Ovim tvitom je potvrđeno ono što misleća javnost odavno sumnja – “botovi”, odnosno članovi i “simpatizeri” stranaka na vlasti otvoreno zastupaju interese i stavove stranaka koje su na vlasti, koristeći resurse institucija u kojima bi trebalo da rade poslove iz opisa radnog mesta na kome rade, za posao za koji su plaćeni iz budžeta  – na teret svih građana.

Ovo je i primer otvorene zloupotrebe zvaničnog Twitter naloga Grada Beograda, zloupotrebe grba Beograda koja podleže određenim kaznenim odredbama ali i primer i ilustracija načina ponašanja institucijama prema građanima.

Grad Beograd je, da šteta bude veća, otišao i korak dalje: otvoreno je izneo neistinu tvrdnju da predmetni tvit nije ni postojao i da je napravljeni screenshot obrisanog tvita zapravo – montaža.

U prepoznatljivoj konstrukciji reči, onakvoj kakvu možemo da pročitamo iz različitih saopštenja stranke na vlasti, autor screenshot (odnosno ja) je optužen za “pokušaj diskreditovanja ljudi koji vode Grad”.

misterija-tvita-grada-beograda-istina-nije-tamo-negde-vec-u-metapodacima-body-image-1454941677

Grad Beograd je ovim odgovorom novinaru Vice Srbija, bez dokaza i obzira prema istini i pravdi, prema autoru screenshot njihovog obrisanog tvita načinio krivično delo protiv časti i ugleda, kažnjivom po Krivičnom zakoniku.

Sve ovo je bio dobar povod da se pokuša da se sazna stav stranaka prema svemu ovome, a posebno prema činjenici da, valjda prvi put u istoriji, institucija poput zvaničnog Beograda javno vređa i omalovažava građane koje predstavlja.

Poziv da preko Twittera, dakle preko mreže na kojoj se ovaj incident i desio, saopšte svoje zvanične stavove, preko svojih zvaničnih naloga, dobili su:

@sns_srbija

@demokrate

@NovaStranka

@socijalisti

@socdemstranka

@zelenisrbije

@ZajednoZaSrbiju

@JedinstvenaSrb

@LDP

@SPDveri

@DostaJeBilo

@BorkoStef

Od navedenih, određene stavove smo dobili od sledećih:

Drugi krug upita su dobile određene institucije:

@zastitnikrs

@MDULS

@vladaOCDrs

@pravdars

Ovo su odgovori institucija i predstavnika institucija:

Uz dužno poštovanje činjenice da je vrlo lako prevideti ovakvu vrstu zahteva za stavom stranaka povodom Dosije #Irvasi ne mogu da se otrgnem utisku da su neki drugi interesi, viši od interesa građana, visoko na listi prioriteta interesovanja stranaka te tako i ne čudi ignorisanje upita.

Sa druge strane: kako da se nadamo da će se bilo šta promeniti u strukturi rada institucija ako stranke unapred nisu zainteresovane da odvoje vreme i da i same zatraže odgovore od nadležnih institucija povodom ovog slučaja?

Dosije #Irvas se od ove objave dalje “seli” u zvanične tokove – deo preko institucije Poverenika zbog ćutanja organa vlasti (Grad Beograd nije odgovorio na zvanično upućen zahtev u zakonski propisanom roku):

Deo preko institucije Zaštitnika građana, zbog nepravilne, neprimerene i nedolične upotrebe grba, koja vređa dostojanstvo Beograđana ali i zbog drugih prekršaja zakona, propisa i odluka načinjenih u ovom slučaju.

Zaključke, naravno, izvucite sami. Ja jesam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s